Munca neobosită a albinelor ne oferă un produs cu un efect benefic asupra sănătății noastre, efect cunoscut și studiat pe scară largă. 

Mierea, propolisul, polenul de albine și lăptișorul de matcă se completează reciproc în proprietățile și substanțele lor utile. Acestea au efecte imuno-stimulatoare, antiinflamatorii, antibacteriene, antioxidante și antialergice, iar progresul științific continuă să descopere utilizări noi ale acestora. Oamenii de știință de la Universitatea din California, de exemplu, studiază influența mierii asupra sistemelor de apărare antioxidante ale oamenilor, dovedind într-un experiment că înlocuirea unei părți din îndulcitori cu miere le îmbunătățește semnificativ. Această cercetare ne indică cât de importantă este mierea pentru gătit. Pentru idei de rețete, am apelat mai întâi la sursele noastre principale – apicultorii din programul nostru (mai multe informații despre ele pot fi găsite pe site-ul nostru pe pagina apicultorilor). Iată ce ne-au împărtășit.

Polenul de albine are un conținut ridicat de proteine și are un efect benefic asupra anemiei, bolilor cardiovasculare, gastro-intestinale și respiratorii. Este foarte ușor solubil în iaurt, iar Dumitru care își împarte timpul între albine și tâmplărie, ne recomandă cu căldură această combinație pentru micul dejun, împreună cu o lingură de miere.

„Aș recomanda-o personal înainte și după activitatea fizică, dar sincer, aș mânca-o în orice moment al zilei!”  

Rețeta apicultorului Dumitru pentru polen de albine cu iaurt

Rețeta apicultorului Dumitru pentru polen de albine cu iaurt

Ștefan își începe ziua cu o lingură de miere de tei, tinctura de propolis și polen amestecate într-un pahar cu apă.

Rețeta apicultorului Ștefan pentru un tonic de dimineață cu produse apicole

Rețeta apicultorului Ștefan pentru un tonic de dimineață cu produse apicole

După ani petrecuți în orașe mari din întreaga lume, dragostea pentru natură i-a adus pe Ion și pe iubita lui, Elena, înapoi în România, dedicându-și acum timpul albinelor și mierii. Lor le place să amestece mierea cu nuci și polen.

Rețetele apicultorului Ion cu produse apicole

Rețetele apicultorului Ion cu produse apicole

Cu toate acestea, varietatea modurilor de consum a mierii și a produselor apicole este dificil de acoperit în doar câteva rânduri. Mierea este potrivită pentru sosuri și marinade pentru produse din carne și fructe de mare, poate fi un ingredient cheie în felurile principale și poate fi tratată termic. Nu trebuie însă să uităm că atunci când mierea este încălzită peste 35-40 de grade, unele dintre proprietățile sale benefice se pierd.

Combinația de citrice și miere este utilizată pe scară largă în bucătăria mondială iar pe lângă combinația clasică de miere și lămâie, multe rețete includ portocale, mandarine și grapefruit. Website-ul cu retete sanatoase Cooking Light, oferă rețete pentru nuggets de pui cu miere și lămâie, somon glazurat cu miere și ghimbir, mușchi de porc cu portocale, pâine integrală cu miere și multe altele.

Pentru ca are un conținut ridicat de glucoză și fructoză, mierea este un ingredient ideal pentru multe deserturi – prăjituri, tarte, creme și biscuiți.

Borcane cu miere Pollenity si un saculet cu biscuiti

Indiferent de produsele apicole pe care le alegeți, nu veți da greș pentru că varietatea formelor de consum și procesare este atât de mare încât puteți obține întotdeauna o masă sănătoasă, fără a compromite gustul și varietatea acesteia.

„Cine spune că trebuie să alegem între util și plăcut?!”

Surse:

  • – eBook de retete de la apicultori, Pollenity