„Îngrijim aproximativ 150 familii de albine care sunt amplasate în mai multe vetre pentru valorificarea optima a culesurilor. Vatra principala a stupinei se află în satul Chechiş, şi o vatră secundară în localitatea Suciu de Sus, judeţul Maramureş. Cu o parte din stupi ne deplasam pentru culesul de rapiţă şi salcâm în judetul Satu Mare şi în zona de munte pentru mierea de mană. Producem diferite sortimente de miere, polen şi propolis.
De mic copil am avut contact cu albinele în familie. În 2013 am cumpărat câţiva stupi pentru noi şi cei apropiaţi, iar în 2015 am decis să facem din mica stupina o afacere pentru a oferi miere de calitate şi mai ales neîncalzită cât mai multor persoane interesate să obţină maximum din miere.
Familiile noastre de albine sunt adăpostite în stup vertical cu două magazii. Din partea de jos, din cuib nu extragem miere. Mierea noastra este extrasă din magazii, care conţin nişte rame mai mici în care nu s-a crescut puiet, în acest fel evitandu-se contactul cu larvele de albină.
Acest tip de stup asigură obţinerea unei mieri de calitatate deoarece un rol important îl joacă maturarea naturală în faguri, maturarea în afara lor fiind lipsită de aroma specifică, pe care o capată după căpăcire.
Extragerea mierii este făcută dupa fiecare cules pentru a obţine miere pe sorturi.
Magaziile care conţin rame cu miere capăcita sunt ridicate de pe stup şi se transportă la vatra stupinei, unde avem amenajată o camera de extracţie autorizată sanitar veterinar.
În acest spaţiu se face descăpacirea ramelor, folosind o masină de descăpăcit, apoi ramele sunt introduse într-o centrifugă.
Mierea extrasă, este pusă direct în maturator, fiind filtrată doar de impurităţi grosiere printr-o sită fină. După decantare mierea este ambalată direct în borcane care sunt depozitate într-o camera ferită de lumină (care îi depreciează calităţile), la o temperatură optimă de păstrare între 10 şi 20 de grade C.
Cristalizarea sau zaharisirea mierii este un proces natural, care nu modifică proprietaţile biologice şi terapeutice ale produsului.
Deasemenea nu folosim antibiotic, iar tratamentele împotriva acarienilor VARROA DESTRUCTOR (păduchi) le facem folosind medicamente autorizate şi acid oxalic (fiind o metoda de combatere cu substante organice care nu ramân în miere şi ceară faţă de metodele clasice care folosesc substanţe chimice de sinteză -Amitraz).
Aşadar va oferim o miere nepreparată termic, crudă, făra adaosuri de siropuri şi zaharuri, păstrată la o temperatură corespunzătoare aşa cum au facut-o albinele cu toate vitaminele, enzimele şi mineralele – booster de sănătate şi imunitate.
ALEGEREA E LA VOI !” – Ciprian Pașca