Albinele sunt cele mai eficiente și utile insecte pentru omenire și lume. Ele nu numai că ne fac viața mai ușoară, dar o fac și mai frumoasă, fertilă și chiar o îndulcesc. Putem învăța multe de la albine despre munca grea, grija față de ceilalți, asumarea responsabilității și organizarea muncii.
Acestea sunt importante pentru noi nu numai pentru că produc miere, ci pentru că polenizează aproape 80% din plantele de pe Pământ, inclusiv 3/4 din culturile agricole. Fără albine și mai precis fără polenizare, noi, oamenii, ar trebui să învățăm să trăim fără 1/3 din alimentele noastre preferate. Prin polenizare, albinele ajută multe plante să producă mai multe fructe și semințe și de o calitate mai bună.
S-a demonstrat că arborii și plantele care sunt polenizate produc culturi mai mari. În cazul albinelor polenizarea se întâmplă într-un mod natural – florile plantelor le atrag cu nectarul lor dulce și aterizând pe acestea, albinele se lipesc de polenul plantei, pe care îl poartă la următoarea floare. În acest fel, albina vizitează imperceptibil mai mult de 200 de flori pe zi și ajută la polenizarea rapidă și eficientă a plantelor. Imaginați-vă dacă acest lucru ar trebui să fie făcut în mod artificial!
Beneficiile pe care albinele le oferă naturii nu se termină aici. De exemplu, analizând polenul colectat de ele, putem determina procentul de poluare a mediului. Mai multe albine înseamnă mai multe păduri, deoarece mulți copaci se bazează pe polenizarea lor, iar prezența mai multor păduri ajută la prevenirea eroziunii solului, a inundațiilor și oferă un aer mai curat.
Pe lângă polenizare, albinele ne sunt utile și nouă, oamenilor, prin produsele apicole pe care le produc – miere, polen, propolis, lăptișor de matcă, ceară și venin de albine. Iată câteva dintre proprietățile benefice ale acestor produse:
- Laptișorul de matcă – ajuta sistemul imunitar deoarece conține multe vitamine
- Polenul – conține proteine și este folosit ca remediu homeopatic pentru alergiile sezoniere
- Mierea și propolisul – au proprietăți antibacteriene
- Veninul de albine – este utilizat pentru a trata artrita și procesele inflamatorii din organism
Pentru a vă imagina cât de mult efort depun albinele pentru a ne aduce aceste produse magice, rețineți că un borcan de miere este produs prin colectarea nectarului din 10 milioane de flori, iar albinele sunt cele mai active la o temperatură cuprinsă între 16 și 41 de grade Celsius. O colonie de albine produce aproximativ 20-30 kg miere pe an.