Mierea și produsele apicole au fost cunoscute pentru beneficiile lor unice pentru sănătatea corpului uman încă din cele mai vechi timpuri. Pe lângă dulceața magică și valul natural de energie și putere pe care îl obținem de la aceste albine prețioase, mierea și produsele apicole conțin o combinație de vitamine, minerale, enzime și antioxidanți care întăresc sistemul imunitar.

Adevărul este că mierea se numește „aur lichid” pentru un motiv. Acest elixir dulce și toate produsele apicole sunt extrem de valoroase pentru sănătatea noastră și pot contribui la aceasta.

Efectul benefic al produselor apicole este bine cunoscut, cercetat și descris în multe lucrări științifice. Tocmai din acest motiv, în acest articol îți vom spune mai multe despre influența lor și modul în care ne-ar putea îmbunătăți sănătatea.

 

Polenul de albine

 

Polenul de albine conține aproximativ 250 de substanțe utile, inclusiv aminoacizi, lipide, vitamine, macro și microelemente și flavonoide. Se utilizează în lupta împotriva gastritei, colitei și ulcerului. Studiile au arătat că poate îmbunătăți cu succes aciditatea sucului gastric și poate calma iritațiile mucoasei gastrice.

Polenul are un efect antioxidant excelent care se explică prin conținutul său remarcabil de aminoacizi proteinogeni, inclusiv alanina, glutamina, fenilalanina, leucina etc.

Este folosit pentru diferite condiții și boli și este chiar recomandat pentru stres, insomnie și migrenă.

Este foarte ușor solubil în iaurt și este absorbit foarte bine de organism.

 

Propolisul

 

Efectul antigripal al propolisului și beneficiile sale în lupta împotriva infecțiilor fungice, bacteriene și virale au fost dovedite experimental și clinic. Propolisul previne sau oprește dezvoltarea procesului inflamator, îmbunătățește microcirculația și reduce riscul formării cheagurilor de sânge prin reducerea aderenței eritrocitelor și trombocitelor din sânge.

Din cele mai vechi timpuri, propolisul a fost folosit pentru rănile greu de vindecat, ulcere și arsuri. Efectul terapeutic se datorează efectului său analgezic și bactericid. Efectul puternic de regenerare a țesuturilor se datorează și ingredientelor sale bio-active, inclusiv flavonoide, fenoli, terpene, acid benzoic etc.

Efectul antibiotic pronunțat al propolisului are un efect pozitiv asupra bolilor tractului respirator superior. În cazul astmului bronșic și bronșitei cronice propolisul poate juca un rol important și poate avea o mare importanță în întărirea organismului.

Poate fi utilizat pentru inhalări, precum și administrat pe cale orală, sub formă de picături într-un pahar de apă sau ceai.

 

Lăptișorul de matcă

 

Acesta conține o cantitate semnificativă de proteine compuse din 22 de aminoacizi, inclusiv toate cele esențiale care nu pot fi sintetizate de organism. Este recomandat pentru oboseală, anemie, creșterea concentrației și îmbunătățirea sănătății mintale. Unul dintre cele mai valoroase beneficii ale lăptișorului de matcă este că ajută la reducerea nivelului de lipide din sânge. Acest lucru se explică prin faptul că stimulează circulația sângelui.

Lăptișorul de matcă lichid poate fi luat amestecat cu miere (1 g de lăptișor de matcă la 100 g de miere), iar lăptișorul de matcă natural poate fi luat astfel: 5-10 picături dimineața și seara sub limbă.

 

Veninul de albine

 

O serie de studii au arătat că veninul de albine are un puternic efect antiinflamator și de alinare a durerii. De asemenea, duce la o îmbunătățire semnificativă a circulației coronariene.

Efectul benefic al veninului de albine asupra procesului inflamator, durerii și sistemului imunitar al organismului a fost dovedit. Terapia cu apitoxină este utilizată în tratamentul bolilor articulare inflamatorii și degenerative, durerilor musculare și articulare, bolilor sistemului nervos periferic (plexită, nevralgie, sciatică, discopatie etc.), bolilor vasculare și rănilor dificil de vindecat.

Indiferent de numeroasele proprietăți utile, există însă și persoane cu o sensibilitate crescută la produsele apicole. Din acest motiv este important să rețineți că utilizarea lor ar trebui să înceapă după un test preliminar de sensibilitate și excluderea contraindicațiilor la utilizarea lor.

Utilizarea și combinarea tuturor produselor apicole oferă rezultate și mai bune. Să ne amintim că mierea conține peste 30 de oligoelemente și minerale, vitamine, acid folic, provitamina A, proteine și aminoacizi și are multe proprietăți vindecătoare, inclusiv: întărirea sistemului imunitar, funcționează ca antiinflamator și antiviral, reglează metabolismul, ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și multe altele.

 

Sperăm că veți găsi acest articol de ajutor. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne întărim corpul, să avem grijă de sănătatea noastră și să acordăm mai multă atenție locului de unde provine mâncarea noastră.

 

Mulțumim naturii pentru că ne-a oferit nu doar frumusețe, ci și bogățiile albinelor.

 

Surse: https://beehoneyportal.com/, https://shop.zdravnitza.com/bg/, https://gotvarstvo.net/, https://zdraveikrasota.bg/, https://www.avtora.com/, https://aptekamedea.bg/ și apicultorii Pollenity.