Povestea a inceput in 2011. La momentul respectiv munceam in constructii in Marea Britanie si in paralel faceam un master la Univesity College London. Ma simteam prins ca intr-o cursa in care nu aveam timp sa ma gandesc si la mine, eram foarte ocupat de dimineata pana seara. A fost “necesar” un accident de motocicleta, urmat de o pauza de o luna in care am stat mai mult in pat cu un picior in ghips, ca sa ma scoata din acea cursa continua si sa-mi dea voie sa ma gandesc la ce-mi doresc cu adevarat. Primul lucru pe care l-am realizat a fost ca imi doresc sa traiesc in Romania. Intors aici, dupa cateva luni, eram la o petrecere, unde am fost intrebat de cineva ce as face daca as avea posibilitatea sa aleg cum imi voi petrece restul vietii. Fara sa stau pe ganduri am raspuns ca as fi apicultor… In perioada urmatoare m-am gandit tot mai mult la acest lucru, am analizat posibilitatea de a ma intretine facand doar asta si am decis ca se poate, se merita sa merg in aceasta directie.
Apicultura a fost o pasiune ce a pornit inca din copilarie. Toti vecinii mei au avut stupi in gradina, iar la insistentele mele si tata si-a luat cateva familii de albine. La vreme respectiva cautam tot ce se poate citi despre albine, stateam ore in sir si le urmaream activitatea, cum se intorc albinele incarcate cu polen pe picioruse, de fiecare data ma ofeream sa ajut cand unul din vecini sau tata lucra printre stupi. Tin sa mentionez ca este o diferenta majora intre un apicultor amator ce ingrijeste cateva familii de albine si unul profesionist ce trebuie sa ingrijeasca cateva sute. Am avut norocul ca primii stupi sa-i cumpar de la unul din cei mai buni practicieni din zona, care mi-a oferit o data cu albinele si un scurt rezumat asupra activitatii, iar apoi mi-a ramas intodeauna aproape.
Pana aici totul a fost despre mine, Prisaca Raiul a aparut in 2018, momentul in care am cunoscut-o pe sotia mea, Iuliana. Din contopinea numelor noastre, Razvan si Iuliana a luat nastere Ra Iul. In momentul de fata ne ocupam de 150 de stupi si incercam sa pastram vie pasiunea pentru albine, de la care a pornit totul. Intr-un sezon obisnuit, recoltam miere din flori de salcam, de tei si poliflora.
In afara de pasiunea pentru albine, pe acelasi loc, se afla si pasiunea pentru produsele obtinute de la ele. Am inlocuit complet zaharul cu mierea, atunci cand simt nevoia de ceva dulce iau o lingura cu miere, cand simt ca nu am energie, la fel, iau o lingura cu miere. In medie consum un kg de miere pe saptamana, practic eu sunt principalul client al stupinei. In toti anii acestia nu m-am imbolnavit, nici macar o raceala, iar rezultatele la analize ies toate in intervalul optim. Practic, fiecare produs obtinut de la albine, de la miere pana la venin are efecte benefice asupra sanatatii.
Stupina se afla in localitatea Danesti, judetul Vaslui, un sat inconjurat de dealuri si paduri, la jumatatea distantei Iasi – Vaslui, departe de orice sursa de poluare (fabrici, uzine, drumuri importante etc.). Desi din prima zi produsele au fost de cea mai buna calitate, abia din 2017 am aplicat si pentru acreditarea BIO a stupinei, am trecut printr-o perioada de conversie, iar incepand cu anul 2018 stupina a fost acreditata BIO.
Consider ca cel mai dificil a fost sa gasesc ceea ce ma pasiona cu adevarat. O data ce faci ceva din pasiune nu se poate sa nu reusesti. Diferenta pe care o traiesc acum este ca dupa o zi lunga de munca, la sfarsit, nu simt senzatia de oboseala, ci o senzatie de satisfactie, iar ziua urmatoare ma trezesc zambind, practic, stresul a disparut din viata mea.
Miere polifloră BIO de la Răzvan Coman
42.00 lei
Cumpără - 42.00 lei
Susține un apicultor român
DESCRIERE
CUM POT SĂ CONTRIBUI?
Albinele melifere sunt cel mai important polenizator pentru culturile noastre agricole. Acestea asigură securitatea alimentară pentru generațiile noastre viitoare și cu toate acestea le pierdem. Pentru a proteja albinele, trebuie mai întâi să protejăm apicultorii. Prețul scăzut pentru produsele vândute vrac, falsificarea mierii și practicile apicole nesustenabile sunt cele mai mari provocări ale sectorului apicol global. Acesta este motivul pentru care Pollenity a creat programul “Adoptă un Stup”. Fiecare borcan de miere este 100% autentic, cu o singură origine și niciodată amestecat cu alte produse, nici măcar cu altă miere. Acest lucru face ca mierea noastră să poată fi urmărită și te asigurăm că specificațiile sale sunt adevărate, iar produsele contribuie la sănătatea familiei tale. În același timp, pe măsură ce scoatem toți intermediarii din acest proces, apicultorul pe care ai ales să-l susții primește de fapt cea mai mare parte din profit.
Această abordare posibilă prin tehnologie este modul tău de a contribui la un viitor sustenabil.
LIVRARE
Livrarea se face în 5-10 zile lucrătoare prin SAMEDAY la adresa dorită sau la un birou de curierat convenabil.
Înainte de expedierea bunurilor comandate, Comerciantul are dreptul de a contacta Utilizatorul la numărul de telefon furnizat de Utilizator pentru a clarifica detaliile comenzii și/sau livrării. Livrarea prin curier este 19 lei, iar la comenzile peste 200 lei este gratuită.
Te rugăm să consulți descrierea de pe ambalaj pentru detalii complete.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Cine suntem?
„Adoptă un Stup” este o platformă care conectează apicultorii locali și clienții lor finali care caută miere 100% naturală și de calitate. Scopul nostru este de a crea apicultură globală sustenabilă, oferind un preț corect pentru munca și eforturile apicultorilor și oferind publicului larg produse de calitate, cu origine garantată.
Cine produce mierea?
Mierea este produsă de apicultori reali din România și fiecare dintre aceștia garantează produsele sale. În fiecare cutie de miere vei găsi o etichetă care detaliază proveniența mierii, apicultorul care a produs-o și restul informațiilor legate de produs.
Cum garantăm calitatea mierii?
Fiecare borcan de miere dintr-o singură stupină care ajunge la masa ta a trecut prin trei teste care verifică cantitatea de apă din miere, electroconductivitatea sa și analiza de laborator a polenului. Toate testele de laborator sunt disponibile pentru clienți. Toate loturile sunt îmbuteliate și pregătite de o instalație care este complet certificată în conformitate cu toate standardele europene de siguranță, bio și alimentare.
Urmărim fiecare pas făcut de borcanele de miere pe care le-ai comandat, de la stup la masa ta.
Analize de laborator
Indice diastazic - 31.84
Principalul indicator care dovedește naturalețea mierii. Expunerea prelungită a mierii de albine la temperaturi ridicate reduce semnificativ indicele diastazic și, în consecință, utilitatea mierii. Limita inferioară este considerată a fi 8-9 pe scara Gothe.
Nu sunt prezente impurități de glucoză comercială
Prezența zahărului comercial în compoziția mierii reprezintă un semn sigur de falsificare deliberată a mierii pentru a crește cantitatea acesteia. Acest lucru este inadmisibil, deoarece practic reprezintă o înlocuire a zaharurilor benefice din miere cu zaharuri dăunătoare.
Conținut de zaharuri reducătoare - 75.30
Conținutul de zaharuri reducătoare este un criteriu care indică calitatea mierii. Conținutul de zaharuri reducătoare al mierii florale trebuie să fie de peste 68%. Valoarea medie acceptată in Romania este ~ 73%
HMF < 3.00 mg/kg
Conținutul de hidroximetilfurfural (HMF) în miere este un indicator al încălzirii mierii. Mierea își pierde o parte din proprietățile benefice atunci când este încălzită la peste 45°C. Conform standardelor internaționale alimentare, conținutul de HMF din miere după prelucrare nu trebuie să depășească 40 mg/kg.
Nu sunt prezente antibiotice, sulfonamide și represive
Acestea sunt utilizate ca măsuri preventive și terapeutice la tratarea afecțiunilor albinelor. Un tratament adecvat nu presupune ajungerea acestora la miere și nu ar trebui să lase urme în ea. În Uniunea Europeană există o politică de toleranță zero în ceea ce privește prezența antibioticelor în miere.
Analiza polenului – 65.90% Brassicacee/ Crucifere
Analiza polenului ne oferă informații despre procentul diferitelor tipuri de polen din compoziția mierii, care ne permite să aflăm din ce plante este făcută mierea. Conform standardului BDS o miere ar putea fi considerată monofloră dacă analiza polenului arată mai mult de 40% polen dintr-o singură specie. Pentru mierea de salcâm și de tei acest procent este 30, iar pentru mierea de lavandă 15%.